Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Reijon retkisivut

Olen kirjoitellut juttuja Lapinkävijä lehteen useamman vuoden ajan, ohessa muutamia, joita olen ajatellut säilyttää netissä

”Alussa oli suo, kuokka…”

 

Maassamme suolla ja suomaisemalla on monenlaisia tuntemuksia. Usein se on kylmyyttä huokuva ja elämää estävä. Toisaalta monet pelloistamme on raivattu soille, joten raadannan jälkeen ne on voitu muuttaa ihmiselle suotuisaksi ympäristöksi. Matkalaisille ja retkeilijöille suot ovat edelleen vaativa haaste. Osa maamme soista on niin vetisiä, että reitille osunut räme on merkinnyt mutkaa matkaan tai tarpomista päiväkausia raskaassa hyllyvässä hetteikössä. Kesäaikaan oman kiusansa ovat tuoneet monenlaiset itikat, jotka ovat ottaneet suon asuinsijakseen.

 

Mutta, mitä olisi maisemamme ilman suota? Suo on luonut vaihtelua ja vastakohtia metsien peittämään maisemaan tai kohottanut Lapin tunturit omaan korkeuteensa tasaisesta, avarasta maastosta. Suon valitseminen retkikohteeksi on kuitenkin harvinaisempaa. Varsinkin Lapin aapasuot ovat keskeisiltä osiltaan jakaneet Lapin etelästä pohjoiseen niin vaikeakulkuiseksi, ettei niille ole ollut asiaa juuri kuin talviaikaan. Kesäaikana kulkukeinot ja reitit on jouduttu vaihtamaan muualle.

 

Paikallisille asukkaille suot ovat antaneet viljelysmaata raivattavaksi, marjoja poimittaviksi ja olleet riistan elin- ja suojapaikkana. Tämän päivän kulkijalle suot ovat säilyttäneet muistoksi alkuperäistä luontoa, joka on muualta hävinnyt. Linnuille ja muille eläimille suot ja vetiset rämeet ovat elinehto – jossa ne ovat saaneet rauhassa pesiä ja lisääntyä.

 

Valitettavasti suot ovat nykypäivinäkin uhanalaisia – ne tarvitsevat suojelua. Tehostuva talous on löytänyt turvesuot tärkeiksi energian lähteiksi ja muuttanut niitä turvetuotantoon soveltuviksi. Niinpä eteläisestä Suomesta laajat suomaisemat ovat lähes tyystin hävinneet lukuun ottamatta muutamia suojeltuja kohteita.

 

Suolle kannattaa suunnata askeleensa ihmettelemään monimuotoista elinpiiriä. Täällä etelän pienilläkin plänteillä voi kohdata luonnon monimuotoisuutta ja rikkautta, jota muualta on vaikea löytää.

 

rb 1.4.2005